/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

17 Kasım 2014 Pazartesi

0 Tahinli Cevizli Kurabiye Tarifi

Uzun zamandır, mutfağımın kiler çekmecesinde duran yarım kavanoz tahin ile bakışıp duruyorduk. Çalışma hayatımızdan dolayı, eşimle ancak hafta sonu doğru düzgün kahvaltı yapabiliyoruz. O zamanda garibim tahin arka planlarda kalıyor. Geçenlerde yine tahini değerlendirmek için çörek mi yapayım, kek mi diye düşünürken, buradaki tarif ile karşılaştım. Tarifin bence en güzel tarafı, kurabiyenin gün geçtikçe tadının daha oturması ve lezzetlenmesi. Bir de dondurma kaşığı ile şekil verilmesi. Kurabiyeyi daha sert sevdiğimiz için, tariftekinden 5 dk daha fazla fırında kalıp kızarmasına izin verdim. Sonuç beklediğimin çok üzerindeydi. Kurabiyenin dışı hafif yumuşak helvamsı, altı ve içi ise un kurabiyesi kıvamında oluyor. Uzun süre bayatlamayan bir kurabiye oluyor ve kahve ile mükemmel uyum sağlıyor. Deneyin, pişman olmayacaksınız.







Malzemeler:

  • Yarım su bardağı tahin
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ben ayçiçek yağı kullandım)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı ceviz (İri iri parçalarsanız kurabiyede daha dişe geliyor ve daha güzel oluyor)
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

Tahin, sıvıyağ, pudra şekeri, ceviz, vanilya ve 3 su bardağı un bir kapta toparlanana kadar yoğrulur.Hamur toparlanmaya başladığında, yarım su bardağı un da azar azar eklenir. Yarım su bardağı unun sonradan eklenmesinin nedeni; bazı unlar hamuru çabuk toplayabilir ve fazla eklediğinizde sert bir hamur olmasına neden olabilir. Hamurun tamamı yoğrulduğunda, helvamsı bir hamur kıvamı elde ediyoruz. Hamuru dondurma kaşığı yardımıyla şekillendirip (eğer dondurma kaşığınız yoksa yemek kaşığı ya da el ile de yuvarlak şekil verilebilir) yağlı kağıt serili tepsiye aralıklar ile yerleştiriyoruz. 180 derece fırında 30 dk pişiriyoruz.

Tüm Malzemeler Karıştırılır

Helvamsı bir hamur haline gelene dek yoğrulur

Dondurma kaşığı ile şekillendirilir

Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. (Adeta dondurma gibi :)


Kurabiyelerin altı piştiğinde, kurabiyeleriniz de pişmiş demektir. Ancak sıcakken tepsiden almaya kalkmayın, kurabiyenin üstü sıcakken yumuşak olacağından, parçalanmasına neden olacaktır. Tepside soğumasını bekleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Not: Uzun süredir çekmecede bekleyen tahinim katılaşmış ve yağı üstüne çıkmıştı. Kavanozun kapağını açıp mikrodalga fırında yumuşamasını sağladım ve karıştırdım. Mikrodalga dışında benmari usulu yani sıcak su buharı ile de yumuşatılabilir.

Bu tarifle tanışmamı sağlayan Nurdan Özarslan Hanım'a Teşekkür Ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder