/* Blog Hocam İletişim Sayfası */ .contact-form-widget { width: 500px; max-width: 100%; margin: 0 auto; padding: 10px; background: #E6E7E8; color: #000; border: 1px solid #656E75; box-shadow: 0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.25); border-radius: 10px; } .contact-form-name, .contact-form-email, .contact-form-email-message { width: 100%; max-width: 100%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit { border-color: #656E75; background: #E6E7E8; color: #000; width: 20%; max-width: 20%; margin-bottom: 10px; } .contact-form-button-submit:hover{ background: #679EC9; color: #ffffff; border: 1px solid #FAFAFA; } /* Blog Hocam İletişim Sayfası */

9 Aralık 2014 Salı

2 Karaman (Karmi) Köyü - Kuzey Kıbrıs

Gurbette olanın halinden, gurbette olan anlarmış... Benim gurbetim çoğu kişiye göre belki daha yakın, ama yanında olmak istediklerinden uzakta her uzaklık gurbet değil midir?

Karaman (Karmi) Kuzey Kıbrıs




Kuzey Kıbrıs'ın saklı cenneti Karaman Köyü'nü karış karış gezdim bu hafta.Aslına sadık kalınarak restore edilen taş evleri, daracık ama düzenli merdivenler ile süslü sokakları, her sokakta sizi karşılayan rengarenk begonvil (Kıbrıs'ta Cemile deniyor), erik, japon gülü ağaçları, sardunya çiçekleri... Beşparmak dağlarına doğru uzanan, Hillarion kalesine komşu denebilecek bir köy Karaman.. Köy demek garip geldi bana burası için... Ufak bir yerleşim yeri olmasına karşın o kadar düzenli, bakımlı ve lüks evler barındırıyor ki, köy mü desem, harika taş villalara sahip lüks bir kasaba mı desem bilemedim.



Karaman, Girne merkezinden yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla aracımızla gittik. Karaman yoluna girdiğinizde ilk önce sizi Edremit karşılıyor. Yolu devam ettikçe Beşparmak'ın eteklerinde yükseliyorsunuz, taa ki 350 metreye kadar. Karaman'a vardığınızda denizden 350 metre yükseklikte harika bir Girne manzarası karşılıyor sizi... Daracık sokakları ve keşfedilesi konakları görmek üzere köy meydanındaki otoparka aracımızı parkedip, yürümeye başlıyoruz.

Otoparkın hemen yanı başında Virgin Mary (Bakire Meryem) kilisesi bulunuyor. Kilise sadece pazar günleri açık olduğu için iç mimarisini göremedik. Ama dışarıdan tam da Karmi'nin tabiatına yakışır bir yapıya sahip.



1800'lü yılların sonlarından 1960'lı yıllara kadar ada İngiliz sömürgesi altındayken, adayı ziyaret eden ariskot kesim İngilizler, harika bir doğaya sahip bu bölgeye yerleşmeye karar vermişler. İngiliz nüfuslu sanatçılar ve aileler, harika mimariye sahip muhteşem villa ve köşkler yapmışlar. Siyasi karışıklıkların ve savaşın yaşandığı dönemde ise bir kısmı ülkesine geri dönmüş, bir kısmı ise bu topraklarda yaşamını sürdürmeyi devam ettirmiş. Savaş sonrasında KKTC Hükümeti de, eski bir Rum köyü olan Karmi, bugünkü bilinen adıyla Karaman'a evlerin onarılması ve bakımın yapılması koşulu ile Kıbrıslı yabancıların yerleşmesini sağlamış.


Sardunya Yolu
Karaman'ın her sokağının kendine has bir ismi var. Kimi sokakta bulunan rengarenk sardunyalardan almış ismini, kimi bir erik ağacından kimi ise bir süs havuzundan... İnişli çıkışlı, merdivenli ya da arnavut kaldırımlı daracık ama bir o kadar da şirin sokaklar var bu köyde. Ve her evin, her villanın muhakkak ismi var. Şahane bir şekilde yazılmış isimler, evlerin dış duvarlarındaki tabelaları süslüyor.


Dar ve huzur dolu bu sokaklarda dolaşırken, evlerinin bahçesini düzenlemekle uğraşan, şöminelerinde yakmak üzere aldıkları odunları içeriye taşıyan güler yüzlü insanlarla karşılaştık.


Karaman, gelir düzeyi yüksek çoğunlukla İngilizlerin yaşadığı bir köy.. Bunu evlerin bahçesindeki lüks aksesuarlardan, garajlarındaki lüks araçlardan da gözlemleyebiliyorsunuz.


Hiç bir ev yoktu ki dış cephesi bakımsız, bahçesi düzensiz ve çiçeksiz olsun. Bu görsel şölen karşısında sokaklarda yüzümde hep bir gülümseme ile yürüdüm. İnsanın huzur bulabileceği sakin, sessiz, harika dağ ve deniz manzarasıyla, bol oksijeniyle tarifsiz bir yer...


Bu kadar lüks ve süsün yanında insanı mutlu eden bir başka şey... Herkes huzurla eşyalarını dışarıda bırakabilmiş. Çalınma, eksilme korkusu yok...


Erik geçidi sokağı en bayıldığım yerlerden biri oldu. Bu güzel begonvilin altında bol bol fotoğraf çekindik.


Evlerin dış cepheleri Rum mimarisinde olduğu gibi beyaz boyanmış. Pencere ve panjurlarda genel olarak mavi... Bu da akdeniz mimarisinin en güzel örneklerini önümüze seriyordu.


Her evin kapısının bu kadar bakımlı olması ve dekorasyonun kapıların önlerine kadar taşınması takdir-e şayan..



Köy Meydanı olarak geçen yerde harika bir kemer karşıladı bizi.


St. Hillarian Kalesi bizi selamlarken..

Ve bir İngiliz köyüne yakışır telefon kulübesi...


Karaman'ı gezerken huzurlu bir mola vermek isterseniz, içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz çok şirin cafe&bar lar da mevcut.


Kilisenin yanındaki banklarda oturup eşsiz manzaranın ve doğanın keyfini çıkartırken, köy sakinleri merhaba diyerek geçti yanımızdan. Bu harika köyün aynı zamanda misafirperver olması çok hoştu.


2 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım ben de bloguma beklerim sevgiler :)
    makyajtavsiyem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Tabi takipteyim.. Hoşgeldiniz, her zaman beklerim ;)

    YanıtlaSil